De Australian Cobberdog (voorheen Australian Labradoodle) is een hypo allergene, intuitieve hond, met een niet verharende vacht. Speciaal gefokt voor mensen met een hulpvraag.

Dat er hypo allergene honden bestaan wordt wel eens tegen gesproken.

Toch ervaart de grootste groep allergische mensen geen of minder allergische reacties.

Hoe dit mogelijk is, is nog niet bewezen. Het is daarom voorlopig een kwestie van zelf uittesten.

De Australian Cobberdog is feitelijk de authentieke goedgekeurde Australian Labradoodle (de PURE BREED in ontwikkeling) die voldoet aan alle gestelde eisen om ingeschreven te kunnen worden als rashond bij de MDBA Master Dog breeders and Associates in Australie. Een selectie van top honden  waarmee mag worden gefokt.

Fokkers van de Australian Cobberdog houden zich aan een strikt fok regelement, en zijn voorstander van ras erkenning. Om zich zo te kunnen differentiëren van andere verenigingen en fokkers, maar ook om onderscheid te kunnen maken tussen de verschillende honden (erkenning van een nieuw ras in ontwikkeling) hebben zij de nieuwe naam Australian Cobberdog aangenomen.

De Australian Cobberdog kunt u zien als de nieuwe, perfecte generatie van de bijzondere hypoallergene Australian Labradoodle. Het eindresultaat van een rashond in ontwikkeling.

De grondleggers van een ras in ontwikkeling zijn de enige personen die de hond kunnen voordragen voor raserkenning omdat zij o.a de stamboeken beheren, en het dier in ontwikkeling allereerst in eigen land (van oorsprong) moet worden erkend.De Australian Labradoodle / Cobberdog kon worden voorgedragen omdat deze hond aan de drie belangrijke voorwaarden voldeed.

de nieuwe generatie is naast de hypo allergene eigenschappen (bovenal) getemperd/veel rustiger, en heeft de uiteindelijk perfecte, los vallende , zijdezachte vacht, die velen malen anders is dan die van de Australian Labradoodle. De Australian Cobberdog heeft een alom bekend aantrekkelijk en atletisch voorkomen, met een uniek gewillig en lief karakter. Hij  wordt ook wel omschreven als ‘ born to serve ‘ . Een echte goedzak die graag en snel leert! Het ras kent verschillende maten en vachtsoorten in allerlei kleuren. Zijn gemakkelijk te trainen, het karakter maakt hem super geschikt als hulp- en therapiehond. Zijn voorkomen doet enigszins denken aan een knuffelbeer.

De Australian Cobberdog is overigens beslist geen kruising tussen een poedel en een Labrador Retriever . Zo begon ooit,( ongeveer 30 jaar geleden) slechts zijn ontstaansgeschiedenis. Alle daarop volgende generaties en infusies hebben de Australian Cobberdog gemaakt tot wat hij vandaag de dag is. 

Ons doel is het fokken van een lieve, stabiele, sociale hond met een bijzondere, zachte vacht, als maatje (‘cobber’) voor iedereen. 

Uiterlijk

Australian cobberdogs zijn er in verschillende maten, kleuren en vachttypen.

Maten

| Mini | 35-42 cm | 7-13 kg

| Medium | 43-52 cm | 14-23 kg

| Standaard | 53-63 cm | 24-30 kg

Kleuren

De Australian cobberdog komt voor in veel verschillende kleuren: apricot, black, chocolate, crème, caramel, chalk, café (parchment) en red. Soms heeft hij naast een van deze kleuren ook nog aardig wat witte vlekken, dat noemen we parti. De Australian cobberdogs zijn soms net toverballen: sommige vachten lichten op als de hond ouder wordt.

Vachttypen

Iedere cobber met zijn eigen vacht is uniek, maar je kunt er niet omheen de vacht wekelijks te verzorgen.

Bij de Australian cobberdogs komen grofweg twee soorten vachttypen voor: de fleecevacht en de wolvacht.

De fleecevacht voelt vaak licht en zijdeachtig aan. De mate van krul/slag in de vacht kan verschillen, daarom onderscheiden we binnen de fleecevachten, naast de ‘gewone’, bijna steile fleecevacht, ook nog de wavy fleecevacht en de curly fleecevacht. Zoals de naam al zegt, is de wavy vacht meer golvend en de curly vacht meer krullend.

De wolvacht is veel dikker dan de fleecevacht en lijkt meer op een schapenvacht. Ook de poedelvacht is hierin te herkennen. De wolvacht vergt vaak meer onderhoud dan de fleecevacht.

Fleecevacht of wolvacht, de Australian cobberdog geeft weinig tot geen lichaamsgeur af en verhaart, in tegenstelling tot de meeste andere honden, niet of nauwelijks. Dat komt doordat hij, net als een mens, zijn dode haar ‘laat vallen’. Door regelmatig te borstelen worden de dode haren uit de vacht verwijderd en verliest de hond ze niet binnenshuis. Overigens zal de pup tussen acht en veertien maanden zijn puppyvacht verliezen, dan zal hij dus wel verharen. Maar een extra borstelbeurt kan dan veel losse haren in huis voorkomen.

Doordat hij niet of nauwelijks verhaart, is de Australian cobberdog vaak ook geschikt voor mensen met astma of een allergie. Hij staat dan ook wel bekend als een hypo-allergeen hond.

Karakter

Het karakter van de Australian cobberdog? Vrolijk, vriendelijk, intelligent, energiek, loyaal, lief, baas-/mensgericht, goed met andere honden en met kinderen, houdt van uitdaging en werken voor de baas, is (dus) makkelijk te trainen. De termen ‘born to serve’ en ‘will to please’ zijn de cobberdog op ’t lijf geschreven. Bedenk hierbij wel dat de hond dus uitdaging nodig heeft, zowel fysiek als mentaal, en dat kost de baas tijd!

Maar met deze prachtige eigenschappen schuilt er in de Australian cobberdog zowel een geweldige ‘familiehond’ alsook een fantastische hulphond!